Domowa granola
Bez zbędnego cukru i oleju palmowego. Bezglutenowa z dużą ilością orzechów do dowolnej kombinacji i połączeń smakowych.
Moja GRANOLA dziś z migdałami, orzechami pekan i siemieniem lnianym. Najbardziej smakuje mi z jogurtem i owocami (mrożonymi malinami lub truskawkami).
PRZEPIS:
1 szkl. płatków owsianych górskich
1/2 szkl. migdałów
1/2 szkl. orzechów pekan
1/4 szkl. siemienia lnianego
1/2 szkl. miodu
3 łyżki oleju
(olej kokosowy, słonecznikowy, rzepakowy, z pestek winogron...)
Wszystkie składniki mieszam i przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Staram się rozłożyć granolę równomiernie płasko. Piekę w 180'C przez 15 - 20 minut co 5 minut mieszając do równomiernego zrumienienia.
Granola zaraz po wyjęciu z piekarnika jest "miękka" podczas stygnięcia robi się chrupiąca.
SMACZNEGO !
Komentarze
Prześlij komentarz