Placuszki owsiane
Najprostszy przepis na placki dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść glutenu i laktozy.
Niesamowicie puszyste, lekkie, słodkie placki w wersji bez żadnych dodatków... A w mojej głowie już roi się od pomysłów na niezliczone ich wersje:
* z kawałkami czekolady lub kakao
* z mrożonymi jagodami lub malinami
* z bakaliami
* z bananem
* z cynamonem i jabłkiem
...
PRZEPIS:
100g płatków owsianych górskich zmielonych (około 1 szklanka)
3 łyżeczki cukru trzcinowego lub 2 łyżeczki białego
pół łyżeczki sody oczyszczonej
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
4-5 łyżek mleka roślinnego lub zwykłego
łyżka oleju
Najpierw rozbijam i roztrzepuję jajko a następnie resztę składników dokładnie mieszam. Masa na placki powinna być gęsta jak budyń. Patelnię rozgrzewam i wlewam trochę oleju, jeśli masz patelnię nieprzywierającą to łyżka oleju dodana do placków powinna wystarczyć. Z tej porcji wychodzi około 12 sztuk placków. Śmiało podwajaj lub potrajaj porcje i wcinaj ile tylko masz ochotę.
SMACZNEGO !!!
Zrobimy ❤
OdpowiedzUsuń