Placuszki owsiane

 Najprostszy przepis na placki dla tych, którzy nie mogą lub nie chcą jeść glutenu i laktozy.

Niesamowicie puszyste, lekkie, słodkie placki w wersji bez żadnych dodatków... A w mojej głowie już roi się od pomysłów na niezliczone ich wersje:

* z kawałkami czekolady lub kakao

* z mrożonymi jagodami lub malinami

* z bakaliami

* z bananem 

* z cynamonem i jabłkiem

...


PRZEPIS:

100g płatków owsianych górskich zmielonych (około 1 szklanka)

3 łyżeczki cukru trzcinowego lub 2 łyżeczki białego 

pół łyżeczki sody oczyszczonej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

1 jajko

4-5 łyżek mleka roślinnego lub zwykłego

łyżka oleju 

Najpierw rozbijam i roztrzepuję jajko a następnie resztę składników dokładnie mieszam. Masa na placki powinna być gęsta jak budyń. Patelnię rozgrzewam i wlewam trochę oleju, jeśli masz patelnię nieprzywierającą to łyżka oleju dodana do placków powinna wystarczyć. Z tej porcji wychodzi około 12 sztuk placków. Śmiało podwajaj lub potrajaj porcje i wcinaj ile tylko masz ochotę.

SMACZNEGO !!!  

 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty