Sałatka GRECKA z marynowanymi PIECZARKAMI

Pomyśleliście kiedyś o tym żeby pieczarki zamarynować jak mięso ??? 
Mówi się, że pieczarki w diecie wegańskiej są odpowiednikiem mięsa w powszechnej diecie. Pomyślałam więc, że jeśli marynuję mięso aby nadać mu niezwykły smak to i pieczarki będą niezwykłe jeśli je zamarynuję :)


SKŁADNIKI:
500g pieczarek
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka tymianku
1/4 łyżeczki granulowanego czosnku
3/4 łyżeczki soli
szczypta pieprzu
6 łyżek oleju
NA SAŁATKĘ:
100g pomidorków koktajlowych
1/2 ogórka
1/3 główki sałaty lodowej
140g fety
garść natki pietruszki
sól i pieprz cytrynowy do smaku

Przygotowuję marynatę. Wszystkie składniki mieszam w dużej misce do powstania jednolitego sosu. Przekładam umyte i pokrojone w ćwiartki pieczarki do marynaty i wszystko dokładnie mieszam, tak aby pieczarki były równo pokryte marynatą. Odstawiam na około 10 minut.
Sałatę kroję w kawałki wygodne do jedzenia, pomidorki przekrawam na połówki, ogórka kroje w półtalarki, fetę rozdrabniam w palcach.
Smażę pieczarki na suchej patelni aż puszczą sok i trochę odparują. Sos powstały podczas smażenia będzie idealny do doprawienia sałaty.
Wszystkie warzywa i fetę mieszam w misce, dodaję podsmażone pieczarki, polewam sosem ze smażenia.
GOTOWE :)




Komentarze

Popularne posty