Jednogarnkowa kasza gryczana z marchewką, brokułą i zieloną soczewicą



SKŁADNIKI:
1 torebka kaszy gryczanej
2 duże marchewki 
1/2 główki brokuł
50g zielonej soczewicy
1 pęczek pietruszki
2 łyżki masła
1 mały ząbek czosnku
sól i pieprz cytrynowy do smaku

W garnku gotuję wodę ze szczyptą soli. Kiedy woda zaczyna wrzeć wkładam pokrojone
 w 0.5 cm plastry marchew, soczewicę i torebkę kaszy gryczanej (moja kasza wg. zaleceń na opakowaniu powinna gotować się 20 minut, tyle też potrzeba do ugotowania soczewicy i marchwi. Jeśli twoja kasza powinna gotować się przez 15min. zagotuj przez 5 min. marchew z soczewicą a następnie włóż kaszę). Brokuł dzielę na mniejsze różyczki i wkładam do garnka na 15 minut.
Całość odcedzam zostawiając na dnie garnka około 1/3 szklanki wody. Garnek z wodą stawiam na gazie i roztapiam 2 łyżki masła z posiekanym czosnkiem. Torebkę z kaszą wysypuję do durszlaka z pozosałymi składnikami a nastepnie całość przekładam do garnka. Mieszam dokładnie, doprawiam solą i cytrynowym pieprzem. Podaję gorące z garścią posiekanej natki pietruszki. Świetnie smakuje na następny dzień jako zimny lunch w pracy lub w szkole. 
SMACZNEGO !!!



Komentarze

Popularne posty